A hasmenés

A hasmenés (latinul diarrhoea) a széklet jellege és a székletürítés gyakorisága alapján definiálható. A hasmenés naponta három vagy több alkalommal történő híg állagú széklet ürítését jelenti; ami mellett a széklet mennyiségének és tömegének növekedése is tapasztalható. A hasmenés a bélbe történő fokozott víz- és só-ürítéssel jár együtt.

Ez annak érdekében történik, hogy nagyobb térfogatú széklet formálódhasson és az minél hamarabb távozhasson a bélből, magával sodorva például a hasmenés hátterében álló, fertőzést kiváltó, bélben található kórokozókat is. A nagymennyiségű víz és só (elektrolit) miatt felpuhult állagú széklet okozza azt a szinte mindenki által ismert sürgető kényszert, hogy nagyon gyorsan WC-re kell menni.

Akinek hasmenése van, gyakran erőtlennek, kimerültnek érzi magát.

A hasmenés tünetei

  • híg állagú, puha, vizes széklet
  • bélmozgásokkal összefüggő, feszítő, sürgető székelési inger
  • görcsös alhasi fájdalom, hascsikarás, puffadás
  • esetleg hányinger, hányás

A hasmenés típusai

A hasmenésnek két fő típusa ismert, az akut és a krónikus hasmenés, amik jól elkülöníthetők egymástól.

Akut hasmenés

Leggyakrabban akut hasmenés okozza a panaszokat, ami néhány nap, maximum két hét alatt – sok esetben magától is – megszűnik. A kiváltó okok között gyomor- és bélrendszeri fertőzés éppúgy szerepelhet, mint a mindennapi stressz és a feszített életritmus. Az akut hasmenés időtartamának csökkentésében a hasmenés kezelésére alkalmas gyógyszerek szedése segítséget jelenthet.

Krónikus hasmenés

Az akut panaszokkal szemben a krónikus hasmenés hosszabb ideje fennálló problémát jelent. A krónikus hasmenés legalább négy héten át van jelen, és az oka általában valamilyen alapbetegség (pl. Crohn-betegség) vagy bizonyos – mellékhatásként hasmenést okozó - gyógyszerek tartós szedése.

Ha a hasmenés mellett önnek egyéb hasi panaszai is vannak - pl. székrekedés, görcs, puffadás - akkor előfordulhat, hogy irritábilis bél szindróma (IBS) áll a háttérben. Erről bővebben itt olvashat: irritabilis-bel-szindroma.hu

Legyen szó akár akut, akár krónikus hasmenésről, ha a tünetek már három napja fennállnak, javasolt orvoshoz fordulni.


A hasmenés okai

A Hidrasec vény nélkül kapható racekadotril tartalmú gyógyszer.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Mylan EPD Kft.
1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7.
Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com
Copyright 2015 Mylan N.V. Minden jog fenntartva.
Marketing kód: HI/APR/15/03; Lezárás dátuma: 2015.04.28.