A hasmenés okai

1. Baktérium, vírus, protozoon okozta fertőzések

A hirtelen jelentkező, hányással társuló hasmenést gyakran rota- vagy norovírus fertőzés váltja ki. Mindkét vírus okozta betegség gyorsan terjed, különösen olyan helyeken, ahol sok ember tartózkodik összezárva, kis helyen. Különösen veszélyeztetettek a tömegközlekedési eszközökön utazók, valamint a nagy, egy légterű irodákban dolgozó emberek. A tömegközlekedési eszközök kapaszkodói, a számítógépek billentyűzete, a villanykapcsolók és a kilincsek a hasmenést okozó vírusok fő telephelyei lehetnek. Vírusokkal szennyezett élelmiszerek, tárgyak, illetve a testi kontaktus is a vírusokat terjesztik. Az októbertől márciusig tartó időszak a vírus okozta hasmenés fő szezonja. A nedves hideg időt kedvelik a vírusok, és támadásra készek. A vírusokat segíti az is, hogy a zord, hideg időjárás miatt megtépázott immunrendszer nehezebben tudja felvenni a harcot a rota- és norovírusokkal. Ennek a „meccsnek” gyorsan jelentkezhet a következménye: egy olyan gyomor- és bélrendszeri fertőzés formájában, ami gyakori hasmenéssel, hányással, étvágytalansággal, hasi fájdalommal és rossz közérzettel jár együtt.
A hasmenést kiváltó baktériumok (pl. Escherichia coli, Salmonella baktériumok) szennyezett élelmiszerekkel juthatnak a szervezetbe. Leggyakrabban baktérium okozta bélrendszeri fertőzések állnak az utazók hasmenésének hátterében.

2. Utazási hasmenés

A gyomor- és bélrendszeri megbetegedések az utazások során tapasztalt leggyakoribb megbetegedések. Az úti céltól függően az utazók 30-70%-a szembesülhet hasmenéssel. Minél inkább idegen az utazó számára az új helyen a klíma és alacsony a közegészségügyi színvonal, annál valószínűbb, hogy fellép a hasmenés. Mondani sem kell, hogy a hasmenés különösen kellemetlen tud lenni egy utazás során, és a kirándulás örömétől is képes megfosztani azt, akinek a nap jelentős részében elsősorban toaletteket kell látogatnia.

Mi váltja ki az utazások során tapasztalható hasmenést?

Az egészséges bélműködés alapvető feltétele a bélflóra egyensúlya, a bélben – normál körülmények között - található különféle baktériumok megfelelő aránya. Ha ezt az érzékeny egyensúlyt a szervezet számára ismeretlen baktériumok méreganyaga megzavarja, annak hirtelen fellépő hasmenés lehet a következménye. Az idegen országokban, távoli tájakon honos baktériumtörzsekkel nem tud az immunrendszer megbirkózni, és ennek gyakran hasmenés a következménye. Az utazási hasmenés veszélye különösen magas azokban az országokban, ahol az általános higiéniai színvonal alacsony. A mosatlan zöldségek és gyümölcsök, a vezetékes víz és a nem kellőképpen átsütött húsok mind-mind potenciális baktériumhordozók. Emellett, az utazással, átszállásokkal, időzóna átugrásokkal járó stressz is okolható az utazási hasmenésért.

Néhány tipp az utazási hasmenés megelőzésére:

 • Erősítse az immunrendszerét!
 • Távoli, egzotikus országokban kerülje a majonéz fogyasztását!
 • Mondjon le a félig átsütött húsokról, halakról!
 • Kerülje a fagylaltárusokat!
 • Legyen óvatos a jégkockákkal!
 • Naponta többször mosson alaposan kezet!
 • Vigyen magával akut hasmenés kezelésére szolgáló gyógyszert!

3. Stressz

A stressz kedvezőtlenül meg tudja gyorsítani az emésztési folyamatot, és hasmenést okozhat. Sokan fontos találkozók, randik vagy vizsgák előtt tapasztalnak hasmenést. Ez rendkívül kellemetlen, mert ezekben a szituációkban épp a hasmenés az, amire a legkevésbé van szüksége az embernek. Tovább ronthat a helyzeten, hogy az elkövetkezőkben a hasmenésben már érintett személyek félnek attól, hogy a korábban megtörtént eset megismétlődik. Ekkor a félelem és idegesség tovább fokozza a stresszt, - és beindul az ördögi kör -, még intenzívebben jelentkezhet a hasmenés.

4. IBS

Az irritábilis bél szindróma is járhat hasmenéssel, melyet egyéb tünetek is kísérhetnek (puffadás, görcs, székrekedés). Az IBS-ről bővebben az irritabilis-bel-szindroma.hu oldalon olvashat.

5. Élelmiszer-összetevőkkel szembeni intolerancia

Előfordul, hogy az emésztőrendszer nem tud bizonyos élelmiszer-összetevőket tökéletesen feldolgozni. Az elégtelen mértékű emésztésnek hasi fájdalom, görcsök és hasmenés lehet a következménye. Nagyon gyakori a tejjel és tejtermékekkel szembeni intolerancia, ami a tejcukrot (laktózt) bontó laktáz enzim hiányos termelődésére vezethető vissza. Emellett ismert a mézben és gyümölcsökben természetes módon megtalálható, illetve a különféle italokhoz édesítési céllal hozzáadott gyümölcscukorral (más néven fruktózzal) szembeni intolerancia is.

6. (Mesterséges) édesítőszerek használata

A különféle „cukormentes” élelmiszerekben és egyes gyógyszerekben előforduló édesítőszerek pl. a szorbit és a mannit, különösen akkor, ha nagyobb mennyiségben fogyasztják azokat, hasmenést okozhatnak.

7. Gyógyszermellékhatás

Ha arra gyanakszik, hogy a hasmenése összefügghet az Ön által szedett gyógyszerrel/gyógyszerekkel, olvassa el a készítmények betegtájékoztatóját, amiből kiderül, hogy az adott gyógyszer mellékhatásként okozhat-e, és ha igen, milyen gyakorisággal hasmenést! Meglévő probléma esetén forduljon kezelőorvosához, vagy beszéljen gyógyszerészével, hogy van-e alternatívája a hasmenést kiváltó gyógyszernek.

Néhány hatóanyag és hatóanyagcsoport, amik mellékhatásként hasmenést okozhatnak: 

 • a daganatos megbetegedések kezelésében alkalmazott kemoterápiás szerek
 • a fogyasztószerként használt orlisztát hatóanyag
 • antibiotikumok
 • antidepresszánsok
 • az ún. kolinerg hatóanyagok (pl. pilokarpin)
 • magnézium-sók
 • gyomorsavtermelést csökkentő, ún. protonpumpagátló hatóanyagok

   A hasmenés kezelése

 

 

A Hidrasec vény nélkül kapható racekadotril tartalmú gyógyszer.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Mylan EPD Kft.
1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7.
Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com
Copyright 2015 Mylan N.V. Minden jog fenntartva.
Marketing kód: HI/APR/15/03; Lezárás dátuma: 2015.04.28.