Jól bevált házi praktikák hasmenés esetére

  • gyógyteák pl. málnalevél tea
  • ízesítetlen fekete tea
  • pirítós
  • magas káliumtartalmú élelmiszerek, amik az elektrolitpótlást segítik; pl. banán, főtt burgonya
  • sópótlók, amik folyadékfogyasztásra sarkallnak; pl. sós ropi rágcsálása

Ezt tegye, ha hasmenése van!

Maradjon ágyban!

Akkor is, ha nehezére esik, jobb ágyban maradni. A szervezet minden támogatást igényel, amit csak megkaphat. Ehhez tartozik a nyugalom is.

Fogyasszon bőséges mennyiségű folyadékot!

Hasmenés során sok vizet és jelentős mennyiségű ásványi sót veszít a szervezet. Ezt pótolni kell. Erre a célra leginkább megfelelő a víz, a különféle gyógyteák, a hígított gyümölcslevek vagy a szájon át alkalmazott sós-cukros ún. rehidráló oldatok.

 

Ha valaki a hasmenése kezelésére racekadotril hatóanyagú gyógyszert (Hidrasec) alkalmaz, a gyógyszernek köszönhetően kevesebb mennyiségű vizet és sót veszít, így könnyebben pótolható a szervezete számára a hiányzó mennyiség.

Könnyen emészthető ételeket egyen!

A gyomor- és bélrendszert nem szabad zsíros, édes, nehezen emészthető ételekkel terhelni. Ugyanakkor a szervezet energiát és tápanyagokat igényel a regenerálódáshoz. Kerüljön ilyen esetben a tányérra húsleves, sovány, főtt húsok, banán, főtt burgonya, pirítós!

Alaposan mosson kezet WC-használat után!

A baktériumok vagy vírusok okozta hasmenés terjedésének egyik leggyakoribb módja a „kézzel történő továbbadás”. Az alapos dörzsöléssel kísért, meleg vizes, szappanos kézmosás gátat szabhat a fertőzés továbbterjedésének.

Fertőtlenítsen!

A WC-t, az ajtókilincseket és a gyakran használt tárgyak felületét javasolt fertőtleníteni. Amennyiben baktériumok vagy vírusok okozzák a hasmenést, a higiénia szerepe alapvető a betegség terjedésének megállításában.

- Használjon külön WC-t, ha teheti!

Ha megoldható, célszerű külön/saját WC-t használnia annak, akinek hasmenése van. Így könnyebben elkerülhető az, hogy baktérium vagy vírus okozta hasmenés esetén a családtagok megfertőződjenek,- ugyanis a kórokozók a széklettel is terjednek.

- Alkalmazza a gyors és hatásos segítséget jelentő Hidrasec-et!

Az öngyógyszerelésben újnak számító Hidrasec gyors, megbízható segítséget és jól tolerálható kezelési lehetőséget kínál azoknak, akiket hasmenés kínoz.

Forduljon orvoshoz, ha három nap után sem tapasztal javulást az állapotában!

Különösen érvényes ez a tanács abban az esetben, ha a hasmenés lázzal, véres vagy nyákos széklettel társul, vagy egyéb, nyugtalanító panaszra lesz figyelmes!

Rehidráló oldat – házilag – recept

Ha rehidráló oldat készítéséhez nem tud gyógyszertári készítményt beszerezni, szükség esetén házilag is készíthető rehidráló oldat.

A receptje a következő:

  • 1 teáskanál konyhasó és
  • 8 teáskanál kristálycukor
  • 1 liter vízben oldva
  • 1 csésze narancslé vagy két banán hozzáadásával

 

Ezt NE tegye, ha hasmenése van!

- Ne dolgozzon, maradjon otthon!

ke ráncolja a homlokát? Mindezek ellenére, ha teheti, maradjon otthon, és pihenjen! Egyrészt, a szervezetének pihenésre, energiára van szüksége, másrészt, jobb, ha nem fertőzi meg a kollegáit!

Ne terhelje magát fizikailag!

Hasmenés esetén a pihenés a varázsszó; ettől pedig távol áll a nehéz, megerőltető fizikai munka vagy sporttevékenység. Pihenjen! – az segíti a felépülést.

Ne fogyasszon sok cukrot és zsírt!

Addig, amíg helyre nem áll az emésztése, nem tanácsos terhelnie a gyomor- és bélrendszerét. Kerülje a zsíros, túlságosan cukros ételeket!

Ne dohányozzon, és ne fogyasszon alkoholt!

Hasmenés esetén jobb, ha elfelejti a szervezetet terhelő alkohol és nikotin fogyasztását!

 

Gyógyszeres megoldások

A Hidrasec vény nélkül kapható racekadotril tartalmú gyógyszer.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Mylan EPD Kft.
1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7.
Tel: (36-1) 465-2100
Email: info.hu@mylan.com
Copyright 2015 Mylan N.V. Minden jog fenntartva.
Marketing kód: HI/APR/15/03; Lezárás dátuma: 2015.04.28.